Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sós sütemény receptek

2008.05.18

Sós sütemény receptek

 

 

Káposztás pogácsa: 2 dl tejet 1 ek. cukorral 2 dkg élesztővel felfuttatunk. A 1 kg  lisztet 25 dkg margarinnal 2 tojással 2 dl tejföllel, és a  felfutatott élesztővel, kevés sóval , valamint a 40 dkg párolt sóval borssal ízesített káposztával összegyúrjuk. Egy órán át pihentetjük majd 2 cm vastagságúra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben kb 20 percig sütjük.

 

Sajtos kifli:H.70 dkg liszt 1 dl olaj 1dl tej, 5 dkg élesztő,1 kanál cukor, 2 egész tojás, 2dl tejföl.

A tejben a cukrot feloldjuk és az élesztőt elmorzsoljuk benne.. A lisztet a fenti hozzávalókkal és a felfuttatott élesztővel jól összedolgozzuk és a hosszú rúddá formált tésztát 12 részre osztjuk. Egyenként lapos tányér nagyságúra sodorjuk. Töltelék: 20 dkg margarint 1 ek. sóval habosra keverünk. 4x3 lapot készítünk belőle úgy, hogy egy lapot megkenünk, majd rátesszük a 2. lapot azt is megkenjük és a 3. lappal beborítjuk. Ezt 16 felé vágjuk és kívülről befelé tekerve  kiflit készítünk belőle. Sütőlapra rakjuk, felvert tojással megkenjük, és sajttal megszórjuk. Forró sütőbe, sütjük.

 

Túrós sajtos pogácsa: 60 dkg lisztet 25 dkg vajjal v. margarinnal elmorzsolunk, hozzáadjuk az áttört 25 dkg túrót, 4 tojás sárgáját , 1 dl tejfölt, 1 ek sót és  1 dl tej, 1 csapott ek. cukor és  4 dkg élesztőt felfuttatva. A  tésztának valót összegyúrjuk és kelesztjük. Ha megkelt kinyújtjuk és ráreszeljük a 20 dkg trapista sajtot. Feltekerjük és fél órát kelesztjük.  2 ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Megkenjük tojással , sajttal megszórjuk és forró sütőben kb 25 percig sütjük.

 

Sós sütemény. 60 dkg liszt, 38 dkg margarin fél sütőpor, 3 dl tejföl, 2 tojás sárgája, 2 dkg só.(2 teáskanálnyi) Összegyúrjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk , tojással (fehérjével) megkenjük, sajttal, vagy köménnyel megszórjuk. Rádlival kockára vágjuk és zsírozott lisztezett sütő lapon 220 fokon sütjük.

 

Pogácsa: 30 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl fél sütőpor, 1 ek 10 %-os ecet, 1 tojás sárgája 1 tk só. Összegyúrjuk, hajtogatjuk, és letakarva éjjelre hűtőben pihentetjük. A fehérjével megkenjük és reszelt sajtot, vagy köményt, esetleg őrölt borsot szórunk rá és kiszaggatva megsütjük.